Windows 10 utilizat ca server pentru aplicații

Windows 10 utilizat ca server pentru aplicații
Share
În acest articol vom explica, pas cu pas, ce anume trebuie să facem pentru a configura un calculator cu Windows 10 ca server pentru Nexus ERP și baza de date MS SQL. Poate fi Windows 10 versiunea Pro, Enterprise sau chiar Home.

De asemenea, tot aici ne vom lămuri când trebuie să folosim Windows 10 pe un server și când nu trebuie și când trebuie să folosim un server asamblat din componente și când trebuie să folosim un server brand (HP, Dell, Intel etc).

De ce să ne facem un server cu Windows 10 și nu unul cu Windows Server? Bineînteles, în primul rând din cauza costurilor mai mari pe care le-am putea avea atât cu Windows Server, cât și cu aplicațiile utilitare pentru acest sistem de operare. De exemplu, un software antivirus pentru Windows Server costă cu de 5 si până la 10 ori mai mult decât un antivirus pentru Windows 10. Și la fel se intâmplă și cu alte programe utilizate pentru backup, remote-desktop, etc.

Un al doilea avantaj de a folosi Windows 10 este acela că Windows Server este mai complicat de configurat și utilizat. Deci, dacă suntem mai familiarizați cu Windows 10 și nu avem neapărată nevoie de ceva mai complex (cum ar fi Active Directory, Domain Controller, DNS Server, etc), se naște legitima întrebare: de ce să ne complicăm existența?
Dar dacă costul nu este o problemă pentru noi, și avem nevoie de lucruri mai avansate de la serverul nostru, atunci este recomandat să achiziționăm Windows Server. Ce înseamnă lucruri mai avansate? Cum aminteam și mai sus: Active Directory, Domain Controller, DNS Server, DHCP Server, Exchange Server, Virtual Machine, etc.
Putem instala Windows 10 pe un server brand dedicat (HP, Dell, Intel etc) sau chiar pe un calculator desktop asamblat de noi din componente.
Trebuie să avem în vedere că serverele trebuie să asigure o funcționare continuă pe perioade foarte mari de timp. Dar există și cazuri în care serverul este folosit de ex. doar de biroul de contabilitate timp de 8 – 12 ore pe zi și in rest stă închis, iar în acest caz este o alternativă destul de bună să folosim un desktop asamblat de noi din componente ca server.
Când spun „asamblat de noi” mă gândesc desigur nu că noi efectiv vom asambla un calculator, ci că vom apela la o persoana sau la o firmă care să ne ajute să asamblam un PC după nevoile și bugetul nostru.
De ce un PC asamblat și nu unul „de fabrică”? Deoarece în majoritatea cazurilor PC-urile „de fabrică” sunt orientate spre un cost redus și sunt destul de neperformante pentru a putea fi utilizate cu succes ca servere.
Atât în cazul în care asamblăm un server din componente, cât și în cazul în care alegem un calculator desktop/server gata configurat, ar trebui să ținem cont de următoarele recomandări:
Alegem procesoare cu cât mai multe core-uri, pentru a asigura cât mai multe fire de execuție pentru serviciile și programele pe care le rulăm pe server.
Alegem discuri SSD din categoria premium, deoarece informația stocată de pe serverul nostru este cea mai importantă și cea mai scumpă pentru noi.
Folosim un SSD suplimentar (64 - 128G) pentru a rula separat tranzacțiile temporare ale server-ului de baze de date.
Folosim un HDD din categoria Surveillance de mari dimensiuni (4 – 10 TB) pentru a face backup/salvări locale la întreg discul SSD și/sau separat la bazele noastre de date.
Alegem plăci de bază pentru Gaming care au o răcire mai bună.
Alegem ventilatoare pentru procesor (cooler) fiabile.
Folosim carcase mari bine ventilate și surse de alimentare din categoria Gold.

Ca regulă generală, sistemele de operare pentru server (Windows Server) sunt optimizate pentru a rula servicii, iar sistemele de operare pentru desktop (Windows 10) sunt optimizate pentru a rula aplicații. Deci, e simplu, misiunea noastră aici este de a face Windows 10 să ruleze cat mai bine servicii.

1. Dezactivăm programele care rulează la pornire, rămân rezidente și nu ne sunt necesare
Unul dintre motivele pentru care Windows 10 poate fi lent este că avem prea multe programe care ruleaza în fundal - programe pe care niciodată nu le vom utiliza sau pe care le utilizăm rareori. Identificăm programele care nu ne sunt necesare și le dezactivăm pornirea automată la deschiderea calculatorului sau chiar le dezinstalăm definitiv acolo unde este cazul.

Vom începe prin lansarea Task Manager: Apasam Ctrl-Shift-Esc sau facem clic dreapta pe colțul din dreapta jos al ecranului și selectăm din meniul care se deschide Task Manager. Dacă Task Manager se lansează ca o aplicație compactă fără opțiunea File, facem clic pe "More details" în partea de jos a ecranului. Managerul de activități va apărea apoi în întreaga sa glorie. Există multe lucruri pe care le putem face aici, dar ne vom concentra doar pe închiderea programelor inutile care rulează la pornire.
Facem clic pe tabul Startup. Vom vedea aici o listă a programelor și serviciilor care se lansează când pornim Windows. În listă se află numele fiecarui program, precum și editorul sau, indiferent dacă este activat pentru a fi rulat la pornire, și o coloană "Startup impact", care ne arată cât de mult încetinește acel program Windows 10 atunci când sistemul pornește.
Pentru a opri lansarea unui program sau a unui serviciu la pornire, facem clic dreapta pe el și selectăm "Disable". Acest lucru nu dezactivează programul în întregime; doar îl impiedică să se mai lanseze la pornire - putem rula oricând aplicația manual. De asemenea, dacă decidem mai târziu că dorim să revenim lansarea la pornire, putem reveni la aceasta zonă a Managerului de activități, facem clic dreapta pe aplicație și selectăm "Enable".
Putem deci utiliza Task Manager pentru a obține informații despre programele care se lansează la pornire și pentru a dezactiva orice nu avem nevoie.
Task Manager ne ajută să obținem informații despre programele necunoscute. Facem clic dreapta pe un element și selectăm Proprietăți pentru a obține mai multe informații despre acesta, inclusiv locația acestuia pe hard disk, dacă are o semnatură digitală și alte informații, cum ar fi numărul versiunii, dimensiunea fișierului și ultima modificare a acestuia.
Putem, de asemenea, să facem clic dreapta pe element și să selectam "Open file location" sau "Search online" și Bing se va lansa apoi afișând link-uri către site-uri cu informații despre programul cautat.

2. Dezactivăm umbrele, animațiile și efectele vizuale
Windows 10 are niște efecte grafice deosebite care vin bineînteles cu costul utilizării procesorului, a memoriei etc. Pentru calculatoarele rapide aceste efecte nu afectează de obicei performanța sistemului. Dar, dacă preconizăm că serverul nostru va avea perioade cu solicitări intense este recomandat să canalizăm aici întreaga putere de calcul al PC-ului nostru.

Este ușor să le dezactivăm. În caseta de căutare Windows 10 introducem “perfomance” și apăsam Enter. Aceasta ne aduce la caseta de dialog Opțiuni de performanță – Performance Options. Vom vedea aici o listă variată de animații și efecte speciale.
Caseta de dialog Opțiuni de performanță ne permite să dezactivăm efectele care ar putea încetini Windows 10. Dacă aveți timp și vă place să studiați fiecare opțiune în parte, o puteți face și puteți analiza efectele fiecarui efect grafic. Cu toate acestea, este probabil mult mai ușor să selectați "Reglare pentru cea mai bună performanță" în partea de sus a ecranului, apoi faceți clic pe OK. Windows 10 va opri apoi efectele care vă încetinesc sistemul.

3. Lansăm instrumentul de depanare Windows
Windows 10 are un instrument foarte util, puțin cunoscut, care poate depista problemele de performanță și le poate rezolva. Pentru a lansa, tastăm „maintenance” în caseta de căutare și facem clic pe pictograma "Perform maintenance tasks automatically" care apare. Apoi facem clic pe butonul „Next”.

Instrumentul de depanare va găsi fișierele și comenzile rapide pe care nu le folosim, va identifica orice problemă de performanță sau problema generală a PC-ului și apoi le va raporta către noi pentru a le remedia. Trebuie să reținem că este posibil să primim un mesaj care să ne ceară să executăm utilitarul în calitate de administrator. Dacă aveți drepturi administrative pe PC, faceți clic pe el și instrumentul de depanare se va lansa și va funcționa.

4. Obținem recomandări de la Resource and Performance Monitor
Există un instrument excelent în Windows 10 numit Resource and Performance Monitor care poate, printre altele, să creeze un raport de performanță detaliat despre PC-ul nostru, să detalieze problemele legate de sistem și de performanță și să sugereze soluții.

Pentru a obține raportul, tastăm “perfmon /report” în caseta de căutare și apăsăm Enter. (Asigurați-vă că există un spațiu între "perfmon" și slash.) Monitorul de resurse și performanță lansează și culege informații despre sistemul nostru la pornire timp de minim 60 de secunde, în general am constatat că durează catevă minute. Când monitorul va termina analiza, va lansa un raport interactiv.

Vom găsi o mulțime de informații extrem de detaliate în raport și poate dura mult timp pentru a trece prin ele. Cel mai bun lucru este să examinăm mai întâi secțiunea Avertismente, care detaliază cele mai mari probleme (dacă există) pe care le-a gasit pe PC, cum ar fi probleme cu Windows, cu drivere și așa mai departe. De asemenea, ne va spune cum să remediem fiecare problemă - de exemplu, cum să activăm un dispozitiv care a fost dezactivat.

Merită, de asemenea, să derulam în jos la secțiunea Resource Overview, unde vom găsi o analiză a performanței procesorului, a rețelei, a discului și a memoriei. Fiecare rezultat este codat în culori, iar verde înseamna că nu există probleme, galben înseamna probleme potențiale, iar rosu prezintă o problemă.

Dincolo de acest Resource Overview vom primi ,de asemenea, valori de performanță și detalii explicative. De exemplu, pentru CPU, care ar putea să apară verde și cu o utilizare de 21% va fi detaliat "încărcare CPU normală". Sau pentru memorie, ar putea să apară o avertizare galbenă, cu o utilizare de 62% și detaliere "este disponibilă 1520 MB". Pe baza a ceea ce obținem, este posibil să dorim să facem ceva schimbări asupra hardware-ului nostru, de exemplu, să adăugăm mai multă memorie.

5. Dezactivăm serviciul de update
Atunci când folosim PC-ul la servici ca server, ca desktop sau ca POS de vânzări este o idee bună să instalăm update-uri doar atunci când timpul ne permite. Și nu este o alegere neaparat legată de timpul în care se instalează update-ul, ci și de timpul în care diverse probleme survenite în urma unui update pot fi rezolvate.

Nu o dată ne-am trezit în urma unui update cu un ecran albastru sau cu anumite programe sau hardware care nu au mai funcționat, etc.
Mai ales în cazul unui server, pe care se bazează funcționarea unei rețele de mai multe calculatoare, trebuie să avem grijă să instalăm update-uri mult mai rar (o data la șase luni ar fi o alegere buna) și în perioade mai putin aglomerate – în perioade în care ne permitem o pauză de cateva ore in funcționare.

Una din metodele cele mai simple prin care putem opri actualizarea sistemului de operare este trecerea serviciului Windows Update din funcționare automată în funcționare manuală sau mai bine în dezactivare.

Tastăm „Services” în caseta de căutare și deschidem fereastra Services. Aici căutam serviciul Windows Update și facem click-dreapta, iar din meniul care se deschide selectăm opțiunea Properties. În fereastra de proprietăți a serviciului selectăm în câmpul “Startup type” opțiunea “Disabled” și apăsăm butonul Ok.

Succes!