Retail

Retail

Sisteme POS - punct de vanzare, point of sale sau punct de cumparare - este locul in care se incheie o tranzactie cu amanuntul.
La punctul de vanzare, comerciantul contorizeaza produsele, calculeaza suma datorata de client, emite o chitanta sau factura pentru tranzactie si incaseaza banii de la client.

In toate aceste operatii comerciantul poate utiliza diverse dispozitive hardware si software pentru a creste viteza de procesare a vanzarilor si pentru a informatiza intregul proces comercial.
Hardware cum ar fi: sisteme POS All In One, cantare, scannere de coduri de bare, case de marcat, terminale de plata bancare, imprimante etc.

POS All In One este in general un PC care are atasat un monitor touch-screen pentru comerciant si optional un monitor sau un afisaj cu LED pentru client.
Pe POS ruleaza un software, specializat pentru retail, care gestioneaza intreg procesul de vanzare si tot hardware-ul atasat la POS: scannere, imprimante, cantare etc.

Articole

Share

Cum sa-ti muti vanzarile intr-un magazin online?

Cu siguranta ne gandim cu totii acum (2020) la solutii care sa ne ajute sa trecem, cu cat mai putine pierderi, peste aceasta perioada hai sa-i spunem ciudata.
Trecem cu siguranta printr-o situatie de criza si de aceea trebuie sa fim pregatiti sa gandim si sa actionam diferit. Trebuie sa fim dispusi sa cautam si sa folosim instrumente care pana acum nici nu ne imaginam ca se potrivesc afacerii noastre.

Trebuie sa fim open minded (deschisi la minte), dar in acelasi timp toate actiunile noastre trebuie sa fie precaute si calculate. In aceasta perioada nu trebuie sa luam hotarari emotionale, nu trebuie actionam pentru ca am auzit stiri care ne sperie.
Multi abia asteapta sa facem greseli din care ei sa profite. In istoria recenta (ultimii 20 de ani) cu totii am auzit de cazuri in care stirile erau dictate de grupuri de interese pentru a profita ulterior intr-un fel sau altul de situatiile de panica create.

Revenind la subiectul nostru "Cum sa-ti muti afacerile intr-un magazin online?" haideţi sa abordam astfel situatia in care ne aflam "tot raul spre bine".
Avem un magazin fizic, un depozit sau o fabrica si pana acum vindeam totul direct din locatiile noastre sau cu agenti care se deplasau la clienti?
"Raul" este ca acum metodele vechi de vanzare nu prea mai functioneaza la fel de bine sau deloc, iar "Binele" este ca de mult visam sa ne deschidem un magazin online, dar nici o data pana acum nu am avut sansa de a ne realiza visul. Acum s-ar parea ca suntem nevoiti sa o facem daca vrem ca afacerea noastra sa supravietuiasca.

Cu siguranta ne-am gandit ca solutia pentru a ne debloca acum vanzarile este sa deschidem un magazin online, dar ne-am oprit din diverse motive: investitia este prea mare, nu prea intelegem exact cum functioneaza, infrastructura necesara este peste modul nostru de operare sau complexitatea unei astfel de tip de afacere ne depaseste (cloud, seo, reclame, securitate, livrari, etc).

O veste buna este ca un magazin online poate fi integrat in multe tipuri de activitati: comert retail, comert B2B, distributie, servicii, productie, catering, inchirieri, etc. si ofera instrumentele pentru a rezolva partial sau chiar total activitatea de vanzari.

Si ca sa trecem si la lucruri concrete, am sa va prezint in continuare instrumentele care vi le poate oferi Nexus Media pentru a va construi si conduce un magazin online, iar dvs. veti hotara daca toate acestea vi se potrivesc sau nu.
Am sa va prezint un scenariu in care va voi prezenta atat costurile pe care trebuie sa le platiti, cat si activitatile pe care trebuie sa le prestati. Nu am sa intru prea mult in detalii, deoarece stiu ca nimeni in ziua de azi nu mai are rabdare sa citeasca "romane", va voi da doar atat de multe amanunte cat doar sa va starnesca intersul.

1. Care sunt atuurile solutiei noastre?
Integrare nativa intre ERP (contabilitate) si magazinele online - nu trebuie sa mai exportati, importati facturi, comenzi, etc.
Partea de back-office a magazinelor se afla in ERP - in acest fel puteti gestiona centralizat produsele, imaginile, stocurile, listele de preturi si puteti conecta un numar nelimitat de magazine.
Puteti construi/modifica interfata magazinului singuri (fara interventia programatorilor) - puteti schimba: template-urile, paletele de culori, modul de afisare a meniurilor si puteti adauga si scoate componente din paginile site-ului.
Componentele sunt ca niste caramizi din care este contruit site-ul, de exemplu componente sunt: o banda de produse numita "Recomandari din noutati", o banda de produse numita "Istoricul tau de navigare" sau o colectie de 12 imagini preluate automat de pe contul de instagram al magazinului, s.a.m.d.
Puteti programa ce componente se fie afisate la o anumita data, de ex. pentru perioada sarbatorilor.
Exista o versiune demo a site-ului in care va puteti "juca" sa vedeti cum arata diverse componente inainte de a fi postate pe versiunea oficiala (live) a magazinului.
Cu Nexus Livrari si integrarea inteligenta a solutiilor Nexus am redus procesarea comenzilor la 1 - 3 minute si astfel o singura persoana poate livra zilnic catre curieri sute de comenzi. In mod normal procesarea unei comenzi poate dura intre 15 si 30 de minute si poate implica mai multe persoane.
Cu Nexus Foto Produse putem incarca automat imagini pentru produsele din site - imaginile vor fi automat taiate si optimizate de aplicatie. Poate multi dintre noi nu stiu, dar volumul cel mai mare de munca la un magazin online este realizarea de imagini, iar externalizarea acestei activitati catre un studiou foto specializat poate aduce costuri destul de mari.
Suplimentar va recomandam sa utilizati unul din mini-studiourile foto specializate in fotografia de produs aflate in magazinul nostru online (nexy.ro) - produsele Orangemonkey.
Cu ajutorul unui mini-studiou foto si a unei turnante bluetooth de la Orangemonkey puteti realiza fotografii 360 grade - fotografiile 360 Orangemonkey (+Spinzam.com) sunt deja integrate in NexyShop.
Cu ajutorul solutiilor noastre software va puteti informatiza intreaga afacere, nu numai magazinul online. In acest fel veti avea: control centralizat, o sigura baza de date, integrare nativa a intregului sistem informatic, etc.

2. Ce pachet de licente va trebui sa achizionam?
Nexus ERP Lite - 450 euro - pentru a gestiona intrari, iesiri, comenzi, stocuri, inventar, contabilitate, plati, incasari, etc.
Nexus eCommerce + NexyShop - 350 euro - un magazin online modern, configurabil si personalizabil.
Nexus API - Gratuit - realizeaza integrarea si functionarea sincronizata a magazinului cu Nexus ERP pentru schimbul de date: comenzi, produse, stocuri, preturi, imagini produse, etc.
Nexus eCommerce + Integrare Emag.ro - 200 euro - daca dorim sa publicam produsele si pe Emag.ro, Nexus Robot se interconecteaza cu Emag API si realizeaza schimbul de date: comenzi, produse, stocuri, preturi, imagini produse, etc.
Nexus Foto Produse - 40 euro - este o aplicatie pentru Android care ne ajuta sa publicam simplu si rapid imaginile pentru produse in cadrul magazinului online.
Nexus Livrari - 40 euro - este o aplicatie pentru Android care ne ajuta sa automatizam livrarile: comanda primita => confirmare comanda => pickup produse din magazie => un click pentru generare si tiparire: Factura, Certificat de garantie, Ghid prezentare produse si AWB curier.
Nexus Print - Gratuit - un utilitar pentru automatizarea tiparirii de documente, facturi, bonuri fiscale, etc.
Nexus Robot - Gratuit - un serviciu inteligent pentru automatizarea activitatilor, cum ar fi: transmiterea automata de facturi la clienti, preluarea din email si importul automat a ofertelor de la furnizori, notificari/avertizari automate si multe altele.

3. Ce anume va trebui sa mai achizitionam?
Suplimentar va trebui sa mai achizitionam un hosting cu cPanel de la un furnizor local cu urmatoarele specificatii minime:
Stocare: 4 GB pe SSD
Procesor: 6 GHz CPU alocat
Memorie: 3 GB Memorie
Procese: 30 Procese simultane
Baze de date mySQL: 5
Conturi de email: 5
Altele: certificat SSL, IP unic, backup zilnic
Costul unui hosting cu aceste specificatii poate ajunge aprox. 80 euro pe an.
Specialistii Nexus Media ne pot consilia in alegerea variantei celei mai bune de hosting - in functie de numarul de produse care va fi publicat in magazin, numarul de imagini, etc.
De asemenea, mai avem nevoie de un PC, o imprimanta laser conectata la retea, un telefon mobil cu Android 6 sau o versiune mai noua si un mini-scanner bluetooth SPP.

4. Ce avem de facut pentru a gestiona magazinul?
Incarcam produsele in Nexus ERP cu: descrieri, imagini, atribute, etc.
Configuram optiunile magazinului: tipul de meniu, modul de functionare, listele de preturi, clasele de produse, curieri, metodele de incasare, etc.
Selectam produsele care urmeaza sa fie publicate in magazin.
Procesam si livram comenzile primite.
Periodic publicam articole de tip Blog in magazin (cum este acesta).
Aprobam review-uri si intrebari de la clienti si bineinteles raspundem la intrebarile puse de acestia.


Succes!Share

Ce este un TAG RFID?

Tehnologia RFID (identificare obiecte cu frecventa radio) foloseste doua tipuri de dispozitive pentru a-si realiza scopul
Cititoare RFID si in general majoritatea cititoarelor au si functia de scriere.
TAG-uri RFID - acestea sunt obiecte care au incorporate in ele un cip RFID si o mica antena.

Tags din limba engleza se traduce etichete.

[P]13652001
Care este scopul tehnologiei RFID?
Cititoarele RFID utilizeaza frecvente radio (campuri electromagnetice) pentru a identifica si urmari automat cip-urile RFID incorporate in diverse obiecte, etichete, etc.
Cititorul este un transceiver care emite un semnal electromagnetic si in acelasi timp receptioneaza semmnalul de raspuns de la Tag-urile RFID din apropiere.
Comunicarea cu cip-ul TAG-urilor RFID poate fi atat pentru citire, cat si pentru scrierea de informatii in memoria TAG-urilor.
Cip-urile din TAG-uri au o memorie si in acea memorie au stocat un ID unic, iar suplimentar pot stoca diverse alte informatii.
Spre deosebire de un cod de bare, cip-urile nu trebuie să se afle în linia de vedere a cititorului, deci pot fi încorporate în obiectele de urmărit: card, bratara, breloc, etichete, haine, bijuterii, etc.

[P]13663001
Exemple de utilizare a tehnologiei RFID?
Sisteme de control acces in cladiri - cu ajutorul unui card RFID putem activa un turnichet sau putem deschide yala unei usi.
Sisteme de prezenta si pontaj a salariatilor.
Yale inteligente pentru acces in apartamente - cu ajutorul unui card sau a unii breloc cu cip RFID putem deschide yala unei usi.
Autentificare in diverse aplicatii informatice - cu ajutorul unui card sau breloc RFID putem sa ne autentificam la deschiderea unei aplicatii, fara a mai fi nevoie sa introducem de la tastatura utilizatorul si parola.
In Retail sunt utilizate etichete RFID pentru securizarea produselor si urmarirea acestora la iesirea din magazine, mai exact cu ajutorul cip-urilor RFID incorporate in produse se pot identifica produsele care ies din magazin fara a fi scanate la punctul de vanzare.
In industrie o eticheta RFID atasata unui produs poate fi utilizata pentru a urmari progresul acestuia prin linia de fabricatie.

[P]13665001
Tipuri de TAG-uri in functie de modul de alimentare
Exista TAG-uri (etichete) pasive - colectează energia de la undele radio interogatoare (campul electromagnetic) ale cititorului RFID din apropiere.
Exista TAG-uri (etichete) active - au o sursă de alimentare locală (cum ar fi o baterie) și pot funcționa la sute de metri de cititorul RFID.

[P]13657001
Tipuri de TAG-uri in functie de frecventa de lucru si distanta de la care pot fi citite
LF - low frequency - 125KHz - se citesc pana la o distanta de 10 centimetri
HF - high frequency - 13.56 MHz - se citesc pana la o distanta de 1.2 metri
UHF - ultra high frequency - 890 - 960 MHz - se citesc pana la o distanta de 10 metri

[P]13651001

Speram ca acum va este clar ce sunt si la ce folosesc TAG-urile RFID.
Share

Ce este un TV BOX Android și cum funcționează?

Un TV BOX Android este un mic calculator pe care ruleaza sistemul de operare Android TV si are functii specializate pentru redarea pe un televizor a continutului media.
Ca si comparatie, ar trebui sa ne gandim la un smartphone cu android, dar care are ecranul de dimensiunea unui televizor.

Putem folosi, exact ca si pe telefon toate aplicatiile noastre preferate, cum ar fi:
redarea de continut multimedia: Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, Arts and Culture, Spotify, etc
navigare pe internet: Chrome, Edge, etc
jocuri :)
retele de socializare: Facebook, Instagram, etc
comunicare: Meet, WhatsApp, Hangouts, Teams, Skype, etc
editare si vizualizare documente: Books, Word, Excel, Adobe pdf viewer, etc

Aceste TV BOX-uri pot transforma aproape orice televizor într-un televizor inteligent, sau intr-un computer, cu o gamă largă de opțiuni.
Majoritatea oamenilor le folosesc pentru a vizualiza filme sau emisiuni TV de pe site-urile lor de streaming preferate, cum ar fi Netflix, Disney Plus sau Hulu.

TV BOX-urile pot reda inclusiv filme sau muzica stocate/salvate local in propria memorie sau de pe un disc extern conectat la TV BOX prin portul USB.

[P]14047001
Cum functioneazã un TV BOX?
Instalarea este destul de simplă: (1) conectăm TV BOX-ul la un televizor printr-un cablu HDMI și (2) conectam TV BOX-ul la internet prin cablu Ethernet sau printr-o conexiune WiFi (exact cum procedam cu un telefon).
Bineinteles, conexiunea la internet prin cablu ne asigura o viteza de transfer de date mult mai mare.

După ce TV BOX-ul este conectat la un televizor și la internet, putem instala aplicațiile dorite.
De exemplu, aplicația YouTube poate fi instalată pentru a transmite videoclipuri YouTube.

Android este un sistem de operare, cum ar fi Windows sau iOS, creat de Google în principal pentru telefoanele mobile. Android rulează pe procesoare bazate pe ARM, ceea ce îl face portabil pe orice dispozitiv care are același hardware sau compatibil.
TV BOX-ul oferă suplimentar fata de telefoane opțiuni de intrare și ieșire mai performante.
De exemplu, pot transmite pe un televizor semnal HDMI oferindu-i capacitatea de vizualizare HD. De asemenea, pentru o mai usoara operare se pot utiliza dispozitive ca: telecomandă, tastatură si mouse.

[P]14048001
Care sunt primii pași de făcut după deschiderea pachetului?
Primul lucru de făcut este să conectăm cablul video HDMI la TV Box si la televizor.
Odată conectat la un televizor și pornit, ne conectăm la WiFi.
Unele TV Box-uri au un ecran special de configurare pentru WiFi, în timp ce la altele găsim această opțiune în secțiunea Setări.
În mod alternativ vă recomandăm să folosiţi o conexiune prin cablu Ethernet pentru internet.
Exact ca şi la un telefon conectăm un cont Google la dispozitiv pentru a avea acces la Google Play - de unde vom instala aplicaţiile dorite.

[P]14050001
Cum să instalăm aplicații pe un TV Box Android?
Principala modalitate de instalare a aplicațiilor pe un TV Box Android este utilizarea Google Play Store.
Un cont Google va fi necesar pentru a vă conecta și a descărca aplicații.
În mod alternativ, aplicațiile pot fi instalate şi din alte locații, cum ar fi site-urile web.
De exemplu, Kodi este o aplicație populară pentru Android, care poate fi descărcată și instalată atât de pe Google Play Store, cât şi direct de pe site-ul Kodi.

[P]14051001
Ce poate face un Android TV Box?
Aceste dispozitive, cum spuneam, sunt utilizate în principal pentru a reda conținut video, permițându-ne să vizionăm la cerere emisiunile TV și filmele preferate.
Numai că pe lângă această utilizare principală, aceste pot face, de asemenea, aproape orice poate face un computer standard.
Se pot instala o varietate foarte mare de aplicații cu care putem face orice, de la crearea unui document până la verificarea vremii si a email-urilor.

Din acest motiv noi credem ca un smart TV standard ofera mult mai puţine opţiuni în comparaţie cu un TV BOX conectat la un televizor.

[P]14043003
Câteva idei de utilizare a unui TV Box
Conectam la TV BOX o tastatura, un mouse wireless şi o pereche de căşti blootooth şi jucăm pe televizor jocurile noastre preferate.
Conectam la TV BOX o camera web si asezăm camera pe marginea de sus a televizorului şi comunicăm prin WhatsApp, Teams, Skype cu prietenii nostrii exact ca în filmele SF.
Conectam la TV BOX un disc SSD extern si redăm conţinut video si audio din biblioteca noastră multimedia.
Conectam TV BOX-ul la un Videoproiector şi la o boxa audio bluetooth şi ne bucurăm de un Sistem Home Cinema performant.

[P]13706001
Avem nevoie de internet pentru a utiliza un TV Box?
Dacă intenționăm să vizualizăm videoclipuri din surse online, bineînţeles va fi necesară o conexiune la internet.
Dacă avem o bibliotecă video mare stocată pe un hard disk extern sau o unitate flash, internetul nu este necesar pentru a reda aceste fișiere locale.
Întrucât un TV Box Android este doar un computer mic, ca orice computer nu are nevoie de internet pentru a funcționa.
Internetul poate îmbunătăți considerabil funcțiile aparatului și cu siguranţă că le vom folosi conectate la internet.