Windows 10 utilizat ca server pentru aplicații

Windows 10 utilizat ca server pentru aplicații

În acest articol vom explica, pas cu pas, ce anume trebuie să facem pentru a configura un calculator cu Windows 10 ca server pentru Nexus ERP si baza de date MS SQL. Poate fi Windows 10 versiunea Pro, Enterprise sau chiar Home.

De asemenea, tot aici ne vom lămuri când trebuie să folosim Windows 10 pe un server si când nu trebuie și când trebuie să folosim un server asamblat din componente și când trebuie să folosim un server brand (HP, Dell, Intel etc).

De ce să ne facem un server cu Windows 10 și nu unul cu Windows Server? Bineînțeles, în primul rând din cauza costurilor mai mari pe care le-am putea avea atât cu Windows Server, cât și cu aplicațiile utilitare pentru acest sistem de operare. De exemplu, un software antivirus pentru Windows Server costa cu de 5 și până la 10 ori mai mult decât un antivirus pentru Windows 10. Și la fel se întâmplă și cu alte programele utilitate pentru backup, remote-desktop, etc.

An al doilea avantaj de a folosi Windows 10 este acela că Windows Server este mai complicat de configurat și utilizat. Deci, dacă suntem mai familiarizați cu Windows 10 și nu avem neapărată nevoie de ceva mai complex (cum ar fi Active Directory, Domain Controller, DNS Server, etc), se naște legitima întrebare: de ce să ne complicăm existența?
Dar dacă costul nu este o problema pentru noi, și avem nevoie de lucruri mai avansate de la serverul nostru, atunci este recomandat să achiziționăm Windows Server. Ce însemnă lucruri mai avansate? Cum aminteam și mai sus: Active Directory, Domain Controller, DNS Server, DHCP Server, Exchange Server, Virtual Machine, etc.
Putem instala Windows 10 pe un server brand dedicat (HP, Dell, Intel etc) sau chiar pe un calculator desktop asamblat de noi din componente.
Trebuie să avem în vedere că serverele trebuie sa asigure o funcționare continuă pe perioade foarte mari de timp. Dar există și cazuri în care serverul este folosit de ex. doar de biroul de contabilitate timp de 8 – 12 ore pe zi și în rest stă închis, iar în acest caz este o alternativă destul de bună să folosim un desktop asamblat de noi din componente ca server.
Când spun „asamblat de noi” mă gândesc desigur nu că noi efectiv vom asambla un calculator, ci că vom apela la o persoană sau la o firmă care să ne ajute să asamblăm un PC după nevoile și bugetul nostru.
De ce un PC asamblat și nu unul „de fabrică”? Deoarece în majoritatea cazurilor PC-urile „de fabrică” sunt orientate spre un cost redus și sunt destul de neperformante pentru a putea fi utilizate cu succes ca servere.
Atât în cazul în care asamblăm un server din componente, cât și în cazul în care alegem un calculator desktop/server gata configurat, ar trebui să ținem cont de următoarele recomandări:
Alegem procesoare cu cât mai multe core-uri, pentru a asigura cât mai multe fire de execuție pentru serviciile și programele pe care le rulăm pe server.
Alegem discuri SSD din categoria premium, deoarece informația stocată de pe serverul nostru este cea mai importantă și cea mai scumpă pentru noi.
Folosim un SSD suplimentar (64 - 128G) pentru a rula separat tranzacțiile temporare ale server-ului de baze de date.
Folosim un HDD din categoria Surveillance de mari dimensiuni (4 – 10 TB) pentru a face backup/salvări locale la întreg discul SSD și/sau separat la bazele noastre de date.
Alegem plăci de bază pentru Gaming care au o răcire mai bună.
Alegem ventilatoare pentru procesor (cooler) fiabile.
Folosim carcase mari bine ventilate și surse de alimentare din categoria Gold.

Ca regulă generală, sistemele de operare pentru server (Windows Server) sunt optimizate pentru a rula servicii, iar sistemele de operare pentru desktop (Windows 10) sunt optimizate pentru a rula aplicații. Deci, e simplu