Windows 10 utilizat ca server pentru aplicații
Share

Windows 10 utilizat ca server pentru aplicații

In acest articol vom explica, pas cu pas, ce anume trebuie sa facem pentru a configura un calculator cu Windows 10 ca server pentru Nexus ERP si baza de date MS SQL. Poate fi Windows 10 versiunea Pro, Enterprise sau chiar Home.

De asemenea, tot aici ne vom lamuri cand trebuie sa folosim Windows 10 pe un server si cand nu trebuie si cand trebuie sa folosim un server asamblat din componente si cand trebuie sa folosim un server brand (HP, Dell, Intel etc).

De ce sa ne facem un server cu Windows 10 si nu unul cu Windows Server? Bineinteles, in primul rand din cauza costurilor mai mari pe care le-am putea avea atat cu Windows Server, cat si cu aplicatiile utilitare pentru acest sistem de operare. De exemplu, un software antivirus pentru Windows Server costa cu de 5 si pana la 10 ori mai mult decat un antivirus pentru Windows 10. Si la fel se intampla si cu alte programele utilizate pentru backup, remote-desktop, etc.

Un al doilea avantaj de a folosi Windows 10 este acela ca Windows Server este mai complicat de configurat si utilizat. Deci, daca suntem mai familiarizati cu Windows 10 si nu avem neaparata nevoie de ceva mai complex (cum ar fi Active Directory, Domain Controller, DNS Server, etc), se naste legitima intrebare: de ce sa ne complicam existenta?
Dar daca costul nu este o problema pentru noi, si avem nevoie de lucruri mai avansate de la serverul nostru, atunci este recomandat sa achizitionam Windows Server. Ce inseamna lucruri mai avansate? Cum aminteam si mai sus: Active Directory, Domain Controller, DNS Server, DHCP Server, Exchange Server, Virtual Machine, etc.
Putem instala Windows 10 pe un server brand dedicat (HP, Dell, Intel etc) sau chiar pe un calculator desktop asamblat de noi din componente.
Trebuie sa avem in vedere ca serverele trebuie sa asigure o functionare continua pe perioade foarte mari de timp. Dar exista si cazuri in care serverul este folosit de ex. doar de biroul de contabilitate timp de 8 – 12 ore pe zi si in rest sta inchis, iar in acest caz este o alternativa destul de buna sa folosim un desktop asamblat de noi din componente ca server.
Cand spun „asamblat de noi” ma gandesc desigur nu ca noi efectiv vom asambla un calculator, ci ca vom apela la o persoana sau la o firma care sa ne ajute sa asamblam un PC dupa nevoile si bugetul nostru.
De ce un PC asamblat si nu unul „de fabrica”? Deoarece in majoritatea cazurilor PC-urile „de fabrica” sunt orientate spre un cost redus si sunt destul de neperformante pentru a putea fi utilizate cu succes ca servere.
Atat in cazul in care asamblam un server din componente, cat si in cazul in care alegem un calculator desktop/server gata configurat, ar trebui sa tinem cont de urmatoarele recomandari:
Alegem procesoare cu cat mai multe core-uri, pentru a asigura cat mai multe fire de executie pentru serviciile si programele pe care le rulam pe server.
Alegem discuri SSD din categoria premium, deoarece informatia stocata de pe serverul nostru este cea mai importanta si cea mai scumpa pentru noi.
Folosim un SSD suplimentar (64 - 128G) pentru a rula separat tranzactiile temporare ale server-ului de baze de date.
Folosim un HDD din categoria Surveillance de mari dimensiuni (4 – 10 TB) pentru a face backup/salvari locale la intreg discul SSD si/sau separat la bazele noastre de date.
Alegem placi de baza pentru Gaming care au o racire mai buna.
Alegem ventilatoare pentru procesor (cooler) fiabile.
Folosim carcase mari bine ventilate si surse de alimentare din categoria Gold.

Ca regula generala, sistemele de operare pentru server (Windows Server) sunt optimizate pentru a rula servicii, iar sistemele de operare pentru desktop (Windows 10) sunt optimizate pentru a rula aplicatii. Deci, e simplu, misiunea noastra aici este de a face Windows 10 sa ruleze cat mai bine servicii.

1. Dezactivam programele care ruleaza la pornire, raman rezidente si nu ne sunt necesare
Unul dintre motivele pentru care Windows 10 poate fi lent este ca avem prea multe programe care ruleaza in fundal - programe pe care niciodata nu le vom utiliza sau pe care le utilizam rareori. Identificam programele care nu ne sunt necesare si le dezactivam pornirea automata la deschiderea calculatorului sau chiar le dezinstalam definitiv acolo unde este cazul.

Vom incepe prin lansarea Task Manager: Apasam Ctrl-Shift-Esc sau facem clic dreapta pe coltul din dreapta jos al ecranului si selectam din meniul care se deschide Task Manager. Daca Task Manager se lanseaza ca o aplicatie compacta fara optiunea File, facem clic pe "More details" in partea de jos a ecranului. Managerul de activitati va aparea apoi in intreaga sa glorie. Exista multe lucruri pe care le putem face aici, dar ne vom concentra doar pe inchiderea programelor inutile care ruleaza la pornire.
Facem clic pe tabul Startup. Vom vedea aici o lista a programelor si serviciilor care se lanseaza cand pornim Windows. In lista se afla numele fiecarui program, precum si editorul sau, indiferent daca este activat pentru a fi rulat la pornire, si o coloana "Startup impact", care ne arata cat de mult incetineste acel program Windows 10 atunci cand sistemul porneste.
Pentru a opri lansarea unui program sau a unui serviciu la pornire, facem clic dreapta pe el si selectam "Disable". Acest lucru nu dezactiveaza programul in intregime; doar il impiedica sa se mai lanseze la pornire - putem rula oricand aplicatia manual. De asemenea, daca decidem mai tarziu ca dorim sa revenim lansarea la pornire, putem reveni la aceasta zona a Managerului de activitati, facem clic dreapta pe aplicatie si selectam "Enable".
Putem deci utiliza Task Manager pentru a obtine informatii despre programele care se lanseaza la pornire si pentru a dezactiva orice nu avem nevoie.
Task Manager ne ajuta sa obtinem informatii despre programele necunoscute. Facem clic dreapta pe un element si selectam Proprietati pentru a obtine mai multe informatii despre acesta, inclusiv locatia acestuia pe hard disk, daca are o semnatura digitala si alte informatii, cum ar fi numarul versiunii, dimensiunea fisierului si ultima modificare a acestuia.
Putem, de asemenea, sa facem clic dreapta pe element si sa selectam "Open file location" sau "Search online" si Bing se va lansa apoi afisand link-uri catre site-uri cu informatii despre programul cautat.

2. Dezactivam umbrele, animatiile si efectele vizuale
Windows 10 are niste efecte grafice deosebite care vin bineinteles cu costul utilizarii procesorului, a memoriei etc. Pentru calculatoarele rapide aceste efecte nu afecteaza de obicei performanta sistemului. Dar, daca preconizam ca serverul nostru va avea perioade cu solicitari intense este recomandat sa canalizam aici intreaga putere de calcul al PC-ului nostru.

Este usor sa le dezactivam. In caseta de cautare Windows 10 introducem “perfomance” si apasam Enter. Aceasta ne aduce la caseta de dialog Optiuni de performanta – Performance Options. Vom vedea aici o lista variata de animatii si efecte speciale.
Caseta de dialog Optiuni de performanta ne permite sa dezactivam efectele care ar putea incetini Windows 10. Daca aveti timp si va place sa studiati fiecare optiune in parte, o puteti face si puteti analiza efectele fiecarui efect grafic. Cu toate acestea, este probabil mult mai usor sa selectati "Reglare pentru cea mai buna performanta" in partea de sus a ecranului, apoi faceti clic pe OK. Windows 10 va opri apoi efectele care va incetinesc sistemul.

3. Lansam instrumentul de depanare Windows
Windows 10 are un instrument foarte util, putin cunoscut, care poate depista problemele de performanta si le poate rezolva. Pentru a lansa, tastam „maintenance” in caseta de cautare si facem clic pe pictograma "Perform maintenance tasks automatically" care apare. Apoi facem clic pe butonul „Next”.

Instrumentul de depanare va gasi fisierele si comenzile rapide pe care nu le folosim, va identifica orice problema de performanta sau problema generala a PC-ului si apoi le va raporta catre noi pentru a le remedia. Trebuie sa retinem ca este posibil sa primim un mesaj care sa ne ceara sa executam utilitarul in calitate de administrator. Daca aveti drepturi administrative pe PC, faceti clic pe el si instrumentul de depanare se va lansa si va functiona.

4. Obtinem recomandari de la Resource and Performance Monitor
Exista un instrument excelent in Windows 10 numit Resource and Performance Monitor care poate, printre altele, sa creeze un raport de performanta detaliat despre PC-ul nostru, sa detalieze problemele legate de sistem si de performanta si sa sugereze solutii.

Pentru a obtine raportul, tastam “perfmon /report” in caseta de cautare si apasam Enter. (Asigurati-va ca exista un spatiu intre "perfmon" si slash.) Monitorul de resurse si performanta lanseaza si culege informatii despre sistemul nostru la pornire timp de minim 60 de secunde, in general am constatat ca dureaza cateva minute. Cand monitorul va termina analiza, va lansa un raport interactiv.

Vom gasi o multime de informatii extrem de detaliate in raport si poate dura mult timp pentru a trece prin ele. Cel mai bun lucru este sa examinam mai intai sectiunea Avertismente, care detaliaza cele mai mari probleme (daca exista) pe care le-a gasit pe PC, cum ar fi probleme cu Windows, cu drivere si asa mai departe. De asemenea, ne va spune cum sa remediem fiecare problema - de exemplu, cum sa activam un dispozitiv care a fost dezactivat.

Merita, de asemenea, sa derulam in jos la sectiunea Resource Overview, unde vom gasi o analiza a performantei procesorului, a retelei, a discului si a memoriei. Fiecare rezultat este codat in culori, iar verde inseamna ca nu exista probleme, galben inseamna probleme potentiale, iar rosu prezinta o problema.

Dincolo de acest Resource Overview vom primi , de asemenea, valori de performanta si detalii explicative. De exemplu, pentru CPU, care ar putea sa apara verde si cu o utilizare de 21% va fi detaliat "incarcare CPU normala". Sau pentru memorie, ar putea sa apara o avertizare galbena, cu o utilizare de 62% si detaliere "este disponibila 1520 MB". Pe baza a ceea ce obtinem, este posibil sa dorim sa facem ceva schimbari asupra hardware-ul nostru, de exemplu, sa adaugam mai multa memorie.

5. Dezactivam serviciul de update
Atunci cand folosim PC-ul la servici ca server, ca desktop sau ca POS de vanzari este o idee buna sa instalam update-uri doar atunci cand timpul ne permite. Si nu este o alegere neaparat legata de timpul in care se instaleaza update-ul, ci si de timpul in care diverse probleme survenite in urma unui update pot fi rezolvate.

Nu o data ne-am trezit in urma unui update cu un ecran albastru sau cu anumite programe sau hardware care nu au mai functionat, etc.
Mai ales in cazul unui server, pe care se bazeaza functionarea unei retele de mai multe calculatoare, trebuie sa avem grija sa instalam update-uri mult mai rar (o data la sase luni ar fi o alegere buna) si in perioade mai putin aglomerate – in perioade in care ne permitem o pauza de cateva ore in functionare.

Una din metodele cele mai simple prin care putem opri actualizarea sistemului de operare este trecerea serviciului Windows Update din functionare automata in functionare manuala sau mai bine in dezactivare.

Tastam „Services” in caseta de cautare si deschidem fereastra Services. Aici cautam serviciul Windows Update si facem click-dreapta, iar din meniul care se deschide selectam optiunea Properties. In fereastra de proprietati a serviciului selectam in campul “Startup type” optiunea “Disabled” si apasam butonul Ok.

Succes!