Windows

Windows

Windows 11 este cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare Microsoft Windows NT, lansată în octombrie 2021.

Prezintă modificări majore ale shell-ului Windows: un meniu Start reproiectat, înlocuirea „tiglelor sale live” cu un panou separat „Widget-uri” pe bara de activități, capacitatea de a crea seturi de ferestre care poate fi minimizat și restaurat din bara de activități ca grup, vine deja integrat cu Microsoft Edge bazat pe Chromium, şi Microsoft Teams.

Microsoft a anunțat, de asemenea, planuri de a permite mai multă flexibilitate în software-ul care poate fi distribuit prin Microsoft Store și de a sprijini aplicațiile Android pe Windows 11 (inclusiv un parteneriat cu Amazon pentru a face magazinul său de aplicații disponibil pentru această funcție).

Articole
Share

Despre Microsoft Windows

Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piață pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfețele grafice erau din ce în ce mai apreciate.

Microsoft a creat mai multe serii de Windows de-a lungul anilor:
Windows XP
Windows Vista
Windows 7
Windows 8
Windwos 8.1
Windows 10
Windows 11

Versiunea cea mai nouă de Windows existentă pe piață este Windows 11, pusă în vânzare în Octombrie 2021, și cea mai recentă versiune de Server este Windows Server 2022, urmașul lui Windows Server 2019.


Windows 10
Windows 10 este o versiune majoră a sistemului de operare Microsoft Windows NT care a fost lansat în producție pe 29 iulie 2015, și este succesorul direct al Windows 8.1
Windows 10 a fost disponibil pentru descărcare de pe MSDN și TechNet, cu un upgrade gratuit pentru utilizatorii Windows 8 și Windows 8.1 cu amănuntul din Windows Store și pentru utilizatorii Windows 7 din Windows Update.

Software support
Windows 10 va continua să primească versiuni noi disponibile pentru utilizatori fără costuri suplimentare, pe lângă versiunile de testare suplimentare ale Windows 10 disponibile pentru Windows Insiders.
Dispozitivele din mediile corporative pot primi aceste actualizări mai târziu sau pot avea o perioadă de asistență mai lungă care include doar actualizări critice, cum ar fi: Patch-uri de securitate primite în perioada de asistență extinsă de 10 ani.



Recenzia criticilor
Windows 10 a primit recenzii în general pozitive când a fost lansat pentru prima dată.
Criticii au lăudat decizia Microsoft de a oferi o interfață de utilizare orientată spre desktop, în conformitate cu versiunile anterioare de Windows, spre deosebire de abordarea orientată spre tabletă a Windows 8, cu toate acestea, revenirea la interfața tactilă a predecesorului său a fost criticată.
Criticii au mai lăudat îmbunătățirile software-ului pachetului Windows 10 față de Windows 8.1, integrarea caracteristicilor și capabilităților asistentului personal Xbox Live și Cortana și înlocuirea Internet Explorer cu Microsoft Edge.



Noul Windows 11
Windows 11 este cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare Microsoft Windows NT, lansată în octombrie 2021. Acesta este un upgrade gratuit la predecesorul său Windows 10 (2015) și este disponibil pentru toate dispozitivele Windows 10 care îndeplinesc noile cerințe de sistem Windows 11.
Acesta include un meniu Start reproiectat, capacitatea de a înlocui „dala live” din bara de activități cu un panou „widget” separat, capacitatea de a minimiza și de a restaura din bara de activități ca grup, HDR automat și DirectStorage pe hardware compatibil.
Internet Explorer (IE), ca și predecesorul său în Windows 10, a fost înlocuit cu Microsoft Edge bazat pe Chromium ca browser web implicit, iar Microsoft Teams este integrat în shell-ul Windows.



Multitasking
Tranziție mai ușoară de la monitor la laptop pentru un multitasking mai bun. Noul sistem de operare include funcții numite Snap Groups și Snap Layouts (colecții de aplicații pe care le utilizați împreună, care se află în bara de activități și care pot fi afișate sau minimizate în același timp pentru o schimbare mai ușoară a taskurilor).

De asemenea, facilitează conectarea și deconectarea de la monitoare fără a pierde evidența ferestrelor deschise.